Nuffnang

Tuesday, September 10, 2013

Belajar jahit jubah dari kak Yasalma - Modest Dress Designer.

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum. w.b.t. Masa ramadhan lepas dah nak masuk syawal, ery ade join kelas by YASALMA. Agak femes jugka tailor ni. Dress and jubah yang dia jahit memang cantik. Alhamdulillah, Allah izinkan ery belajar dengan kak yasalma.

Ery ni memang zero basic, mak ery pandai menjahit..tapi mak ery pun dah lama tak menjahit sebab ayah suruh kurangkan aktiviti menjahit. hehe. Lepastu, mesin jahit tu mak beri pada makcik. Jadi, sejak ery besar, memang takde mesin jahit. Ery ni agak cerewet pasal baju and jubah especially. Bila tengok orang dok belajar menjahit dari zero basic, tu yang register jugak nak belajar ngn kak yasalma.

Time ramadhan haritu ery belajar one to one. Memang sangat senang,cepat dan dalam masa 2-3 jam boleh siap memotong dan menjahit untuk seorang beginner okey!. Kalau beginner pun dapat buat sehelai jubah dalam masa 2-3 jam sahaja..apalagi yang dah biasa memotong kain dan mejahit ye dak?

Dari segi yuran, agak sedikit mahal tapi frankly speaking memang sangat lah berbaloi dengan ilmu yang kak salma ni bagi. Memang sangat senang dan insyaAllah mmeng motivate kita nak menjahit sebab tak terlalu complicated.  

If korang nak join, boleh pegi FB page : Bengkel Seharian Membuat Jubah. and buat appointment dengan kak salma. =)


Ni jubah yang dah siap. happy gile tak terkata rasa bila dapat buat camni

Belajar terus guna mesen jahit industri tapi seriusly best gile. Rasa nak pegi kelas lagi belajar lain pulak. hehe

Ni nota ery untuk buat jubah, dah reupe macam belajar math pulak =p
Alhamdulillah, Allah izinkan ery beli mesin jahit sendiri jugak.. Ery dah beli mesin jahit Brothers GS2700 alhamdulillah. Tak sabar nak mengisi masa dengan menjahit. Kalau boleh, memang ery nak jadi wanita yang serba boleh. Dalam masa nak sambung PhD, boleh menjahit-jahit sambil baca journal. hihi.

Rabbi yassir wala tu'assir. =)





5 comments:

Anonymous said...

salam,

da pro bley amik tempahan plak yer.
jia youx3!

eqa_nadirah said...

salam.. bestnye pndai mnjhit... sy pn bminat nk jhit bj sndri nnti..

Zinedine Zaiddin said...

Belajar jahit jubah sendiri?

This is interesting......nak daftarkan bakal isteri masuk kelas ni jugak la.

hahaha

From: Bila Karipap Boleh Bercakap

Hazlina said...

As salam....share la cara2 nk wat jubah tu....teringin gak wat jebah sendiri...tq

Hazlina said...

As salam...share la cara nk wat jubah tu...teringin gak nk wat jubah sendiri....tq